Tafeltennistafels en de historie van Paratafeltennis

Alweer een nieuwe productgroep en hoe is het Paratafeltennis ontstaan. 

 Tafeltennistafels voor binnen en buiten en....natuurlijk ook een model voor rolstoelgebruikers.  

 Pamplay heeft er weer nieuwe producten, ter uitbreiding van het assortiment. Als dealer van Etan producten 

kunnen wij u niet alleen de gehele trampolinelijn van Etan, maar ook de professionele en semi-professionele
tafeltennistafels van Cornilleau aanbieden. Deze tafeltennistafels zijn gemaakt van de beste materialen. Dankzij de verschillende uitvoeringen en coatings , is er altijd een tafeltennistafel die aan uw wensen voldoet.

Indoor:

Met een indoor tafeltennistafel kunt u direct na opstelling beginnen met spelen. Het voordeel van indoor tafeltennistafels is het gewicht en de verplaatsbaarheid. Wij hebben volop keuze in tafels van hobbymatig tot zeer intensief en zelfs voor professioneel gebruik.

Outdoor:

Onze outdoor tafeltennistafels zijn gemaakt van de beste materialen. dankzij de verschillende uitvoeringen en het gebruik van meerdere conserveringen is er altijd een tafeltennistafel aangepast aan uw omstandigheden en eisen. klik hier voor meer informatie.

meer informatie

 

 Historie Paratafeltennis

Het sporten met een beperking vindt zijn oorsprong in het Stoke-Mandeville Hospital in Aylesbury (GB), waar de neuroloog dr. Ludwig Guttmann hoopte de kwaliteit van leven van de gewonden uit de Tweede Wereldoorlog te verbeteren. Hij ziet al snel dat het introduceren van sportelementen in de therapie bij motorisch gehandicapten, een belangrijke rol kan spelen.
Op zijn initiatief worden in 1948 de eerste Stoke Mandeville Games gehouden.Het is geen toeval dat deze Wheelchair Games samenvallen met het begin van de Olympische Spelen in Londen; het is zijn droom een soortgelijke internationale competitie voor mensen met een handicap te verwezenlijken.

De Stoke Mandeville Games worden in 1952 internationaal, als een 4-tal boogschutters uit het Militair Revalidatiecentrum Aardenburg (Doorn) aan deze Spelen deelneemt. De aanleiding is een eerdere ontmoeting tussen dr. Guttmann en dr. J.E. van Gogh, die o.a. medisch adviseur is bij de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers (BNMO). Tijdens een revalidatiecongres in Parijs raken zij in gesprek met als gevolg: een uitnodiging om naar Ayelsbury te komen. Dr. Guttmann ontvangt de Nederlandse delegatie heel hartelijk. Hierna gaat Nederland ieder jaar met een steeds grotere afvaardiging naar deze wedstrijden. In 1954 doen er voor het eerst twee tafeltennissers mee.

Op internationaal gebied komt de gehandicaptensport goed op gang. Er wordt een eerste klassenindeling gemaakt naar gelang de mate van handicap. Het aantal deelnemende landen stijgt flink en al gauw spreekt men van 'Wereldspelen voor verlamden'. De Stoke Mandeville Games groeien vervolgens verder uit tot wat nu de Paralympische Spelen zijn.

De eerste officiele Paralympics worden in 1960 in Rome gehouden. Vanaf die tijd vinden ze om de vier jaar plaats. Tot en met 1972 worden alleen rolstoelatleten toegelaten. Vanaf 1960 kunnen ook 'amputaties' en visueel gehandicapten meedoen.
Later komen daar sporters met een cerebrale parese en verstandelijk gehandicapten bij. Tafeltennis staat al vanaf het begin op het programma. Vanaf 1988 (Seoul) worden de Paralympische Spelen in hetzelfde land en in dezelfde accomodatie gehouden als de Olympische Spelen. Naast de Paralympics zijn er sinds eind jaren 70 ook Europese- en Wereldkampioenschappen voor paratafeltennis.

De NTTB heeft altijd zoveel mogelijk medewerking verleend aan de gehandicaptensport. In de vijftiger jaren ontstaan verschillende clubs van gehandicapten, die na hun revalidatie willen blijven sporten.Zij willen - als het even kan - ook meedoen met valide sporters. De BNMO ondersteunt die initiatieven. Al in 1956 meldt zich voor het eerst een tafeltennisteam van rolstoel-gehandicapten aan bij de NTTB. Het is de SC Marathon uit Doorn. Het team krijgt toestemming om mee te draaien in de competitie en weet in de reserve 4e klasse een heel goede derde plaats te bereiken. Vanzelfsprekend zijn er enige aangepaste spelregels noodzakelijk, zeker in het dubbelspel. Daar worden afspraken over gemaakt.

In 1961 wordt de Nederlandse Invaliden Sportbond opgericht. De NTTB hecht eraan op een zinvolle manier met de NIS samen te werken. Dat deze samenwerking goed verloopt wordt nog eens extra benadrukt in 1975. Op verzoek van voorzitter Douwe de Vries wordt de viering van het 40-jarige bestaan van de NTTB aangegrepen om de NIS een groot demonstratietoernooi aan te bieden. In de afgehuurde Veluwehal in Barneveld zijn demonstraties zitvolleybal en rolstoelbasketbal te zien en daarna volgt een bijzonder tafeltennistoernooi. Hiervoor zijn de sterkste gehandicapte spelers uit Nederland, Engeland, Duitsland, Israel en de USA uitgenodigd. Ook doen topspelers van de NTTB mee. Hoe tafeltennis vanuit een rolstoel gespeeld kan worden, overtreft die avond alle verwachtingen van het publiek. Het leidt er zelfs toe, dat het tv-programma AVRO's sportpanorama enkele dagen later besluit een demonstratiewedstrijd tussen Bert van der Helm en Mike Dempsey, de felle Amerikaanse rolstoeltafeltennisser, uit te zenden. Na afloop van het toernooi verrast NIS-voorzitter Wim Ruth zijn NTTB collega De Vries met een mooie voorzittershamer als jubileumgeschenk. Dit cadeau, met inscriptie, wordt nog op elke bondsvergadering gebruikt.

Het meespelen van gehandicapte spelers binnen het raamwerk van de NTTB-competitie is sinds 1956 steeds verder uitgebouwd en met regelmaat geevalueerd. De samenwerking tussen beide bonden leidt er 1979 toe dat een geintegreerde applicatiecursus  voor scheidsrechters in het bestaande NTTB-cursuspakket wordt opgenomen. In de jaren daarna fuseert de NIS met andere organisaties tot Nederlandse Bond voor Aangepasate Sporten (Nebas/Nsg), nu bekend onder de naam Gehandicaptensport Nederland.

(bron: NTTB)