Binnenkort Robinia speeltoestellen

De komende dagen wordt de website aangevuld met een kompleet programma van
Robinia speeltoestellen.

Wat is ook al weer Robinia?

 

Iedereen kent het, Robinia wordt geassocieerd met natuurlijk uitziende speeltoestellen. Ruw houten palen, stoer, degelijk, sterk en gewoon mooi. Maar waar staat Robinia nu eigenlijk voor?

Dat weet bijna niemand en daarom gaan we het even uitleggen.

Robinia is een houtsoort afkomstig van de Robinia pseudoaccacia en behoort bij de familie van de Leguminosae.
Omdat in 2000 een importverbod op tropisch hardhout van kracht werd, moest er naar alternatieven worden gezocht. De Robinia wordt daarom ook gezien als vervanger voor Teak en Meranti. Grote leveranciers in Europa van Robinia zijn bijvoorbeeld Polen, Slowakije en vooral Hongarije. Hier zijn enorme plantages waar dit houtsoort wordt geteeld.
Robinia wordt al jaren gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld sporten voor ladders, wielspaken, meubels, terrastegels, pallets, speelgoed enz. enz. en sinds de laatste 15 jaar heel populair bij de speeltoestelproducenten. De grillige groei van de Robinia maakt het moeilijk om echt grote maten te krijgen. Ook het droogproces verdient de nodige zorg en aandacht. Vanwege de werking van het hout kan het gaan kromtrekken en/of barsten.

In tegenstelling tot bewerkte Robinia, kan de onbewerkte Robinia boom een hoop ellende veroorzaken. De binnenschors van de boom is tamelijk giftig voor mens en dier. Het is dan ook raadzaam deze boom niet te planten op plaatsen waar kinderen spelen. Voor paarden kan het eten van de schors zelfs dodelijk zijn.

Robinia is het enig houtsoort in Europa (oorspronkelijk komt de Robinia uit Noord-Amerika) die vrijwel niet rot. Zorgvulge droging staat, ook bij wisselende droge- en natte weersomstandigheden, garant voor een uitstekende duurzaamheid.

Voor de techneuten enige relevante informatie over de eigenschappen van Robinia:
Duurzaamheidsklasse: I-II kernhout, V spinthout
Volumieke klasse: 750 kgm2
Buigsterkte: 133 N/mm2
Druksterkte: 71 N/mm2
Kopse hardheid: 7060 N
Langse hardheid: 7550 N
Radiale krimp: 0,8 - 1,2 %
Tangentiale krimp: 0,9 - 1,7 %
Werken: 1,7 - 2,9 %

Ons uitgebreid assortiment biedt al tal van mogelijkheden, maar daarnaast kunnen we uw wensen daar ook nog aan toevoegen. De engineering en de productie van de Robinia producten geschiedt in Nederland en is uiterst flexibel.

Naar de toestellen